21.59


Det tog mig 2,5 timmar att få Filip att somna ikväll.

Då kan ni ju själva se framför er hur högt jag hoppade av glädje när jag sen insåg att de förbannande jävla grann-asen från helvete har fest ikväll. Och om de nu ens tänker tanken att de ska stå utanför Filips sovrumsfönster och skrika inatt kommer de få möta en 50 kg tung svenska i svart onepiece som knappt sovit på 20 månader och hon kommer inte att vara glad.

Så bra. Då fick jag det sagt också.

Om jag har några nya läsare ikväll kan ni ta mig med en nypa salt. Ni andra kan ju slå en pling imorrn och se så att jag inte är psykiskt instabil fortfarande.











14.10

Det känns SISÅDÄR idag.

Filip har streptokocker i halsen och går på pencillin. Jag vaknade med tjock och ond hals jag med. Tom Stian är borta 3 dagar i rad.

Så här blir det till att vila och försöka tänka positivt.
Och då tänker jag på detta:











12.01

Jag och min chef SAMTALAR lite på morgonkvisten (efter en natt utan speciellt mycket sömn för min del).

Jag: "Är Vibeke sen idag?"
Kjetil: "Ja, hon har sovit över"
Jag: "Jahaja ok. Ja, det skulle vara skönt att sova över nån dag men jag kan ju inte det. Tänk om det kommer en varu-leverans kl 08.10"
Kjetil: "Hehe..ja" (stort fliiin)

Ja, det är ju klart...själva poängen med att sova över är ju att man inte vet innan att man kommer att göra det ;) Dessutom är jag allt för mycket kontrollfreak för att låta det ske. Tänk om det kommer varor kl 08.10 och jag inte är där?? Då går troligtvis jorden under.

 



 



12.22

Det här med JOBB är ett ständigt tema. Antingen har man inget eller så har man det. En del läser på skola för att nå drömjobbet, andra nöjer sig med vad de har trots att man inte riktigt trivs. Alla är vi olika och alla har vi olika mål och drömmar.

Som jag berättat förut så sitter Tom Stian i skolbänken igen. Han läser oljeriggs-kurs + säkerhetskurs i ett halvår. Målet är att få jobb på oljerigg, något som efter ett antal år och vidareutbildningar kan ge en årslön på ca 700 000 kr. Men både jag och Tom Stian har otaliga gånger fått höra att han aldrig kommer att få något jobb inom denna bransch. För alla vi nämner detta för känner tydligen nån som gått denna utbildningen som sen inte fått något jobb. Men jag tror att allt handlar om vad man har för inställning. Jag känner både folk som har klättrat väldigt högt på karriärstegen och jag känner folk som sitter på röven och klagar över att de aldrig kommer att få ett jobb. 


Jag själv har egentligen ingen utbildning alls förutom grundskolan och gymnasium. Men med tanke på det så känner jag mig mer än nöjd över att jag praktiskt taget har jobbat hela tiden sen jag gick ut gymnasiet. Jag har fått nästan alla jobb jag har sökt trots att det ibland varit flera hundra som sökt samma tjänst. Jag har vid mina två senaste jobb även fått de löner jag har önskat vid intervjuerna, trots att det är flera lönenivåer över vad jag med min ålder och erfarenhet borde tjäna.

Givetvis är det inga toppjobb. Men jag har vid de flesta tillfällena arbetat mig uppåt inom företaget. Jag har snabbt fått mycket ansvar och har bland annat arbetat som Ställföreträdande butikschef och i mitt nuvarande jobb är det jag som fått ansvaret att sköta Lagerschefens jobb när han är borta. Självklart har jag högre mål i livet än så och jag har planer på att läsa vidare när jag är helt säker på vad jag vill bli. Men just nu känner jag att jag att detta funkar bra för mig och i vår familj lägger vi just nu krutet på Tom Stians dröm.

Visst, det kan hända att Tom Stian aldrig kommer att få sig jobb på oljerigg. Men det vet man inte om man inte provar! En sak är iallafall säker: Det leder ingen vart att ligga på soffan och önska sig både det ena och det andra. Det gäller att jobba HÅRT för att få det man vill. Och jag tror inte att min käre sambo kommer att ge sig i första taget.



Och det finns faktiskt en massa saker man kan göra för att öka sina chanser. Här kommer några tips!

Granska CV:n.

- Finns det något viktigt jag kunde ha lagt fram bättre?
- Finns det något onödigt som jag kan ta bort? 
- Har jag någon vän som kan titta på min CV och komma med bra synpunkter?
- Googla! Det finns massa bra tips hur du kan få ditt CV att bli bättre.

Ring arbetsplatsen.

-
Ligger ditt CV i högen bland 300 andra sökande kan det ge dig en liten puff i rätt riktning då arbetsgivaren märker att du är mycket intresserad av jobbet.
- Ställ frågor om arbetsplatsen.

Kolla om det finns kurser.

- Har arbetsfömedlingen någon kurs jag kan gå för att ha större chans att få jobbet?
- Kan jag kanske ta upp ett litet lån och gå en kvällskurs?

Kanske är det möjligt att få en praktikplats.

- En praktikplats är kanske inte just det man vill ha. Men det gäller att visa fram sig själv. Det får du aldrig göra om företaget inte vet att du finns och hur bra du faktiskt kan jobba.

Använd dina kontakter.

-
Ta hjälp av folk i din närhet. Det finns nästan alltid nån som kan hjälpa dig att få in en fot eller ge dig mer information om en arbetsplats.




It`s up to you (Hur långt du vill nå alltså!)



Kolla gärna in denna hemsida. (Ta en titt under "Vem är jag?" och "Hur hänger det ihop?"Där kan ni läsa om en god vän till mig som nått längre än de flesta. Allt genom hårt arbete.





12.14

Det här med MATLAGNING.


Jag hittade ett recept som man omöjligt kunde misslyckas med (enligt den som gjort det och enligt kommentarerna under). Så igår inhandlade jag noggrannt råvarorna, tog på mig förklädet (av märket Jamie Oliver) kavlade upp ärmarna och körde igång.

Grytbitarna skulle kokas i 40 minuter tillsammans med en buljongtärning och två gula lökar. Tom Stian tog tid och han gillar att vara exakt. Så inget gick snett där. Jag kryddade sen denna gryta, hivade i grädde rörde om och lät det småkoka lite till helt enligt receptet.

När min fina biffgryta äntligen var färdig efter en timme var dags att bjuda familjen på delikatessen. Med ett leende på läpparna började jag sleva upp köttgryta och ris på tallrikar när jag plötsligt inser attt min goda gryta ser ut som en slags lik-färgad sörja. Som även smakade därefter.

Behöver jag nämna att ingen tog två portioner? Eller att Tom Stian smög iväg till kylskåpet och hällde en halv flaska chili-sås över sin mat?


Har ni något gott recept att dela med er av så är tiden inne nu ;)





Dra mig baklänges.

Om när något är MINDRE FINT.

Av en slump hittade jag fram till denna lägenhet som ligger ute på hemnet.se under "Living the dream". Jag skulle vilja kalla den höjden av smaklöshet. Det känns som att det hela är ett skämt. Varför toka till det på det här viset annars undrar jag?

Knasiga dörröppningar, snett golv och vidriga färgval. Gardinerna orkar jag knappt se på för dom är så äckligt fula att jag inte vet vart jag ska ta vägen.



Så går det när man har för mycket pengar och fantasin skenar iväg...






12.10

Lite grann om de OSKRIVNA REGLERNA i hemmet.


Om herrn i huset haft en ledig dag och inte lyft ett finger i hemmet måste han vara beredd på ett stycke rabiat kvinna när hon anländer från jobbet.

Om herrn i huset istället studerat flitigt hela dagen och därför inte hunnit vika tvätten kan han räkna med att hon inte alls är speciellt arg. Snarare glad över att han varit så ambitiös.

Men en viss karl i detta hem lär sig aldrig skillnaden på dessa två saker. Det har hänt mer än en gång att han står och stressviker tvätt när jag kliver in i hemmet och så ser han sådär skamsen ut. Som en hund som gjort nåt den inte får.

"Men älskling, varför står du här och stressviker tvätt?", brukar jag snällt fråga då.

"Jag måste ju göra nåt innan du kommer hem, annars blir det ju dålig stämning", säger den skamsna hunden.

"Men du har ju pluggat som idiot hela dagen, inte kräver jag väl då att allt ska vara gjort i hemmet", säger jag.

"Jag vet inte jag, men jag vågar inte ta några risker", får jag då till svar.



Man måste nästan skratta. Dessa karlar är för lustiga och är det någon karl som läser min blogg just nu så nu tar vi det en gång till (med exemplet "pluggning"). Det är inte svårare än så här:

En man som har latat sig på soffan en hel dag får en rabiat kvinna

En man som studerat flitigt en hel dag får en nöjd kvinna


Enkelt va? Så fungerar det iallafall i detta hem. Jag kräver inte att man ska göra hundra sysslor om man har tenta om några dagar. Då får man läsa. BARA läsa. I övriga fall hjälps man åt så gott det går med sysslorna i hemmet. Okej? Är vi överens? =)







Snart läggdags.

I veckor har jag suttit och knåpat på en BOK.

Jag har redigerat bilder till tusen. Flyttat, vridit och beskurit. Flyttat igen. Bytt plats. Letat den perfekta bakgrunden. Och rivit mitt hår. Allt för att de fina minnena från förra sommaren ska finnas i bokform.

Och idag kom den! Boken om "Sommaren 2010". (Eller ja, det är väl snarare en bok om Filips sommar)


Här är den. 60 sidor med ren sommarglädje!

   
(klicka på bilderna så blir de större)







12.16

Om när det får BÄRA eller BRISTA.

Jag vill inget hellre än att flytta hem till Sverige. Tom Stian i sin tur vill gärna jobba på oljerigg i Nordsjön. Dessa två saker kan kombineras ganska fint då han isåfall kommer att jobba två veckor på - fyra veckor av, vilket betyder attt vi kan bo nästan vart som helst.

Så efter att ha haft dessa saker (nedan) i tankarna i ett halvår:

  • Kursen pågår i 6 månader och ligger 2 timmar bort enkel väg.
  • Han måste bo på hotell varje gång eftersom kursdagarna är fre-sön eller ons-sön
  • I mars månad kommer han att vara borta 3 helger i rad (det kostar ca 4000 kr i
    bara hotellkostnad . Bensin + bompengar kommer i tillägg)
  • Han kommer att jobba heltid samtidigt som han studerar
  • Han kommer ha massa tentor
  • Han har fem examen på en vecka i slutet av maj/början av juni.
  • Han kommer tyvärr få ganska lite tid med Filip.
  • Filip kommer troligtvis hålla oss vakna på nätterna under detta halvår också vilket kanske inte är det ultimata för någon som ska studera.

...anmälde han sig och hade sin första riktiga kursdag i lördags.


Om det kommer att bli tufft? Ja, herregud ja. Det kommer att bli det värsta halvåret någonsin, både ekonomiskt och relationsmässigt. Men man måste ju ta en chansning ibland. Nu kör vi på! (med det stora vita huset i sikte ;))



"Man kan inte vinna en miljon om man aldrig köper en lott"









12.55

Mina tankar kring VARDAGS-GNÄLL.


Ibland är det så lätt att bli förbannad. Speciellt på personen man lever med. "Varför kan han aldrig fundera ut vad vi ska äta?", Varför kan han aldrig skriva upp det som är slut hemma på magnet-blocket på kylskåpet?","Varför kan han inte dra igång tvättmaskinen utan att jag ber om det?", "Varför hamnar alltid soppåsarna under bänken på verandan (visserligen är det ingen som ser dem där) istället för i sophuset och varför i helvete måste jag alltid laga mat?"

Ja, ibland är det så himla lätt att lägga fokus på vad som inte görs. Jag kan verkligen gå i taket över sånna här saker och det är mer än en gång han har fått sina fiskar varma för detta.

Men det som oftast glöms är att det faktiskt är han som 8 av 10 ggr plockar ur diskmaskinen. Det är han som alltid nattar Filip om han inte är på jobbet. Det är han som knyter ihop soppåsen när jag intalar mig själv att det finns lite plats kvar även om jag innerst inne vet att det inte gör det. Det är han som är riktigt duktig på att få det att se fint och städat ut när jag kommer hem från jobbet. Och framför allt är det han som nästan alltid går in till Filip på nätterna när han vaknar (visst jag vaknar av skriket jag också men har betydligt lättare att somna om eftersom jag har sluppit kliva upp och stå vid en spjälsäng i en halvtimme).


Skillnaden är bara att han inte säger nåt om allt som jag inte gör, medan jag kan vara ruggigt snabb att påpeka att jag nu står och lagar mat för femte gången i rad denna vecka...


Värt att tänka till lite innan man gnäller nästa gång kanske?







12.13

Jag blir rabiat på grund av GRANNEN.


Mitt imellan oss och den ena grannen finns det ett trädäck och över det ett stort tak. Där ligger det max 1 cm snö även om det skulle vara snöstorm på utsidan. Men grannen har utvecklat nån slags fobi mot snöflingor på trädäck så där står hon och putsar och fejjar i tid och otid. Försiktig är hon inte heller utan svingar denna sopkvast som besatt så det smäller och dunkar långan väg.

Naturligtvis tycker hon också att det är som lämpligast att göra detta under den 1,5 timmen som Filip sover ute i sin vagn under dagen. Så givetvis väckte hon honom för 10 minter sen och det kändes ju sådär lagomt festligt efter att jag pulsat runt i 3 dm tösnö för att få honom att somna. 


Den dagen vi slipper ha grannar mitt imot oss, uppepå oss och bredvid oss ska jag aldrig sluta le. Jag ska gå runt med ett leende som går från öra till öra vara så förbannat glad att folk tror att jag är retarded. Ingen ska få undgå att se min vita-på-gränsen-till-ljusgula tandrad.






12.32

Om när det blir för TUNGT ibland..


Härom kvällen var en sån där kväll när jag och Tom Stian såg på varandra och bara ville ge upp. GE UPP. Det fanns helt enkelt ingen ork kvar efter att Filip vaknat för femtioelfte gången efter att vi lagt honom och vi vet att det kommer att fortsätta under natten.

Hans sömn har ju strulat nåt enormt sen han föddes. Hans första levnadsår vaknade han nog ca 6-15 ggr/natt, något som blev lite bättre när han var strax över året. Han är både extremt lättväckt och klarar inte riktigt av att komma i djupsömn. Något som både vi och Helsestasjonen (BVC) har konstaterat.

Vi var hos ett vännerpar en gång efter att de just fått sin lilla flicka. Hon låg i en babysitter i vardagsrummet och sov när paret föreslog att vi skulle spela lite guitarr-hero. Vaknar hon inte då? frågade jag med tanke på våran egen kille som sedan han var nyfödd har vaknat så fort vi tappat en plastbunke på golvet i köket. Nejdå, svarade dom och skrattade. Och där låg hon och snusade så gott medan vi lirade för fulla muggar och ljudet dånade.


Alla barn är olika. Ingen som inte har spenderat en natt med våran trollunge vet exakt vad som skall till. Inte vi heller för den delen Vi har som sagt haft kontakt med Helsestasjonen (BVC), läst böcker, googlat, tagit till oss av råd och inget har hjälpt under dessa 19 månader. Ja, han är väldigt speciell när det kommer till sömnen, men charmar brallan av folk på dagarna och kallas för lyckotrollet på dagis för att han är så glad, snäll och verkar så lycklig.


Kommentarer som "Det är bara att låta honom ligga där och så går ni in var femte minut några kvällar i rad så ska ni se att han sover fint hela nätterna sen" eller "Om ni inte hade smygit på tå när han var liten skulle han vara mer van vid ljud och inte vakna så lätt!" kan ibland få oss att se rött när vi endast sovit 2-3 i sträck för vi har varit upp hela natten med en skrikande kille som vill göra allt utom att sova..

Vi gör vårat bästa. Vi är bra och ansvarfulla föräldrar. Vi kör stenhårt på rutiner. Vi lägger honom mätt och belåten. Vi vädrar hans rum innan han ska sova. Han har nattlampa och ett helt gäng med favoritgosedjur i sängen. Vi läser för honom och vi ger honom massa kärlek.

Men ibland vill det sig bara inte och ibland känner vi oss så slitna att vi bara vill ge upp. Men det ska vi INTE. Det måste ordna sig nån gång! (fast ibland är det svårt att tänka så)








11.45

Den torra Chicken baguetten ligger i ett fast grepp i handen och dagens  tema är BRÖLLOP


Bröllop ja. Vill jag gifta mig? Jag vet inte. Det är inte lätt för mig att svara på den frågan för att vara ärlig.

Jag vet vad jag vill ha för klänning. Frisör-Celia och jag är eniga om en speciell frisyr. Blombuketten ser jag framför mig. Ringen får gärna ha små stenar hela vägen runt. Sminkningen tror jag att jag klarar att fixa själv. Platsen är utomhus men jag har olika planer beroende på vilken årstid man bestämmer sig för. Dukningen och maten är jag inte riktigt säker på än. Men jag har hittat den perfekta låten och skrida fram till.

Men Tom Stian är  inte den enklaste att släpa fram till altaret och jag vet inte riktigt om jag är en passande brud. Att "vara" gift har nämligen aldrig varit viktigt för mig på det viset, man mäter inte kärlek så men saker och ting blir enklare när man har barn tillsammans.

Men tänk vad härligt att få ha den där dagen.
Ju, mer jag tänker på det ju mer vill jag ha den.


 






12.15

En våffla har precis lagt sig i en kompakt och kladdig hög i min mage och jag har bestämt mig för att skriva om SNUSKHUMRAR under dagens lunch-paus.


Jag har nämligen upptäckt något som jag tycker är mycket fascinerande. Kanske ska lägga till extremt äckligt och konstigt också för den delen. Här på jobbet har vi ett gäng gemensamma toaletter. Dessa använder alla som jobbar här nere i källaren, bland annat vi, diverse andra lager, städtanterna/städgubbarna m.f

Och att säga att dessa toaletter är rena och fräscha vore ren lögn. Folk verkar ha diarré var och varannan dag, de verkar stå på toalettringen när de ska bajsa och de har ännu inte hittat spolknappen. (Den brukar ju sitta på nästan samma ställe på varje toa men ack så svårt det kan vara)

Nu till saken.

Flertalet gånger när jag ska besöka dessa toaletter så står det en halvdrucken/uppdrucken kopp kaffe uppepå den där toalettrulle-hållar-saken. Men vem fan vill sitta inne på muggen, andas in doften av dynga och ta en klunk take away-kaffe samtidigt? Visst, det kan väl ioförsig hända ett någon bara ska kissa men det är ju inte heller rumsrent för fem öre. Det är ju för i helvete helvidrigt! Gör dessa människor så hemma också? Går dom helt sonika och kokar en kopp kaffe, tar med sig tidningen och sätter sig på muggen och skiter?

Jag får väl erkänna att en och annan liten slickepinne kan ha följt med mig in på toan när jag sisodär 6 år gammal. För man visste ju aldrig om lillebror kleptoman (med en sjuklig benägenhet att stjäla saker när tillfälle uppstår...) skulle kika förbi och klubbor växte ju inte på träd i den åldern.



Men vuxna människor..? Nä fy, snuskhumrar är ni allihopa!



Jorå, jag lever!

Hur tycker du att bloggåret 2010 var?
Men gud.. helt katastrof! Det är ju så synd för jag älskar ju att skriva!

Vad berodde det på?
Tidsbrist big time! Fille har inte riktigt fått ordning på sin sömn än, pappa jobbar ofta kväll och mamma har inte lärt sig att prioritera rätt på kvällarna utan löper runt som en galning och plockar leksaker i det oändliga och vill att allt ska vara tipp topp. 

Och det ska vara kul att blogga, man ska inte sitta där med datorn i knäet klockan 22.30 på kvällen och känna att man borde skriva ett inlägg samtidigt som man egentligen borde sova!

Något nytt som sker med bloggen 2011?
Tja, till och börja med funderar jag starkt på att börja lunch-blogga från jobbet. Då sitter jag ändå bara framför datorn med en torr Upper Crust-baggis i handen och slösurfar. Varför inte skriva ett mer eller mindre intressant inlägg då? Det är ju för fasen den tiden på dygnet jag är mest produktiv!

Något nytt som sker i livet i övrigt?
Ja, men visst!! Sambon sitter så gott som i skolbänken igen och det är så spännade att se vart detta leder! Sen har jag även fått lite hjälp av en god vän att starta en egen hemsida (vi snackar inte blogg.. nej nej!) Jag har så många ideèr men jag vet inte riktigt vart jag ska starta, men 2011 ska förhoppningsvis bli året då jag kommer igång!

Men så har vi det där med tiden.. hinner jag? Ja, man kan väl inte mer än att göra ett försök!


Gott Nytt År hörrni!










RSS 2.0